redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 196]

Budyń jaglany z kremem ze śliwki kalifornijskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem kremu przygotowanego z suszonej śliwki kalifornijskiej. Zdrowa propozycja na II śniadanie dla ucznia, do szkoły.

Budyń jaglany z kremem ze śliwki kalifornijskiej

Składniki:

Budyń jaglany z kremem ze śliwki kalifornijskiej

Na 4 porcje

 

  • Krem ze śliwki kalifornijskiej
  • 1 szklanka śliwek kalifornijskich
  • Ok. ½ szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki karobu
  • 3 łyżki ksylitolu, cukru lub miodu
  • Ok. ½ szklanki mleka migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Budyń jaglany z kremem ze śliwki kalifornijskiej
Śliwki zalewamy wodą, dodajemy ksylitol i zagotowujemy. Kiedy śliwki będą bardzo miękkie dosypujemy do nich karob i miksujemy je blenderem na gładką pastę, razem z wodą, w której się gotowały.

W rondelku rozgrzewamy połowę masła i przekładamy na nie pastę ze śliwek. Smażymy, jak konfiturę, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie ściągamy z gazu, dodajemy pozostałe masło i miksujemy jeszcze chwilkę blenderem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta powoli dolewamy mleko migdałowe i miksujemy.

Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko migdałowe, 2 szklanki wody, dodajemy kaszę, skórkę startą z cytryny, syrop z agawy lub miód, szczyptę soli i gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy całość. Kasza powinna być bardzo miękka.

Następnie przelewamy całość do miksera, najlepiej do kielicha do koktajli, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładką, budyniową masę. W razie potrzeby dosładzamy całość lub lekko zakwaszamy sokiem z cytryny.

Przelewamy budyń do pojemniczków, nalewamy po 2 łyżki kremu ze śliwek i studzimy. Budyń i krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Rano pakujemy tylko pojemniczek z deserem do plecaka i do szkoły.