primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Budyń waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwy do wykonania deser. Polecany dla dzieci i wszystkich innych łasuchów. Szybko się go robi i szybko znika z salaterek.

Budyń waniliowy

Składniki:

Budyń waniliowy

 

  • 0,5 litra mleka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • 2 kostki czekolady

Sposób przygotowania:

Budyń waniliowy
3/4 mleka zagotować. Pozostałą część mleka połączyć z jajkiem, mąką, cukrem, cukrem waniliowym oraz dwoma kropelkami aromatu waniliowego.

Gotujące się mleko zalać pozostałą częścią mleka wymieszaną z wyżej wymienionymi składnikami i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła.

Zdjąć z ognia, przestudzić, wylać do salaterek. Wierzch budyniu posypać czekoladą.