Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Budyń z jabłkami i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny deser budyniowy toffi z tartym jabłkiem z dodatkiem cynamonu i z bitą śmietaną. Deser nie tylko dla najmłodszych:)

Budyń z jabłkami i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń z jabłkami i śmietaną

 

  • 1 bardzo duże jabłko
  • 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń o smaku toffi
  • 1/2 l mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekolada w młynku - wg uznania

Sposób przygotowania:

Budyń z jabłkami i śmietaną
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Od razu skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny. Do jabłek dodać cukier i cynamon. Chwilę razem podgrzewać (tyle, żeby jabłko lekko zmiękło i puściło trochę soku). Jabłko lekko przestudzić. Budyń ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić. Do 4 pucharków rozłożyć jabłko z cynamonem. Na jabłku rozłożyć przestudzony budyń. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Śmietanę rozłożyć na budyniu. Każdą porcję deseru oprószyć czekoladą z młynka. Podawać od razu po przygotowaniu.
Budyń z jabłkami i śmietaną
Tarte jabłko podgotowane z sokiem z cytryny cukrem i cynamonem.
Budyń z jabłkami i śmietaną
Budyń ugotowany na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Budyń z jabłkami i śmietaną
Podgotowane jabłka rozłożone do pucharków.
Budyń z jabłkami i śmietaną
Ubita śmietana kremówka wymieszana z cukrem pudrem.