Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Budyń z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Budyń z kaszy manny podawać z sosem np. waniliowym lub czekoladowym na ciepło.

Budyń z kaszy manny

Składniki:

Budyń z kaszy manny

 

Sposób przygotowania:

Budyń z kaszy manny
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Mleko zagotować z masłem, stopniowo wsypywać kaszę i mieszając zagotować. Zostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Z jajek oddzielić żółtka, rozetrzeć je z cukrem, wymieszać z ostudzoną kaszą, namoczonymi rodzynkami i startą skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać ostrożnie z kaszą, wyłożyć do formy, przykryć i wstawić w większym naczyniu z wrzącą wodą do piekarnika na około 45 minut.