kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Budyniowa kostka z truskawkami i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam ciasta na zimno z truskawkami ale robię je rzadko, bo kończy się na pielgrzymkach do lodówki :) Dziś proponuję Wam pyszną budyniową kostkę. Biszkopt przygotowałam na proszku budyniowym i podałam go z truskawkami oraz kremem mascarpone.

Budyniowa kostka z truskawkami i mascarpone

Składniki:

Budyniowa kostka z truskawkami i mascarpone

 

  • na biszkopt:
  • 5 jajek, białka oddzielnie od żółtek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek budyniu waniliowego (u mnie bezglutenowy Winiar)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • ponadto:
  • 400 g truskawek
  • bezy ( ok. 10 sztuk)

Sposób przygotowania:

Budyniowa kostka z truskawkami i mascarpone

ETAP 1:

Przygotuj prostokątną foremkę 24x28 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj biszkopt: w dużej misie ubij na sztywno białka z cukrem trzcinowym. Dodawaj kolejno żółtka. Masa jajeczna ma być dobrze napowietrzona i lśniąca.

Do ubitych jajek dodawaj partiami proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Masę mieszaj za pomocą ręcznej trzepaczki. Gotową masę przelej do foremki, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Ciasto piecz przez 30 minut. Gotowe ciasto upuść z niewielkiej wysokości (biszkopt rzucany) i wystudź w piekarniku.

Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej.
Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodaj serek mascarpone i krótko zmiksuj krem do połączenia się składników.

Truskawki opłucz, usuń szypułki, przekrój na połówki.

Foremkę z upieczonego biszkoptu wyłóż świeżym papierem do pieczenia. Biszkopt włóż do foremki, nie musisz go ponczować, ciasto jest wilgotne. Na wierzchu biszkopta ułóż równomiernie truskawki i przykryj je kremem.

Wyrównaj wierzch ciasta i wyłóż na niego pokruszone uprzednio bezy. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.