Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mocno kruche kakaowe ciasto z masą z budyniem czekoladowym, z pokrojonymi na plasterki jabłkami i chrupiącą masą kokosową.

Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka palmy
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kakao
  • Masa budyniowa:
  • 5 białek jaj
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 120 ml oleju
  • Masa kokosowa:
  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • 3 jabłka
  • 1/3 cytryny

Sposób przygotowania:

Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem
CIASTO: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej żółtka, cukier puder, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Z każdej części ciasta uformować wałek, włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć w natłuszczonej i posypanej mąką foremce (23x36 cm). Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut, następnie je przestudzić. MASA BYDYNIOWA: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do nich cukier i cukier puder. Cały czas ubijać. Wsypać proszek budyniowy nie przerywając ubijania. Na koniec powoli dolewać olej. Ubijać, aż wszystko się połączy. Masę rozłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać powierzchnię. MASA KOKOSOWA: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do niej cukier, cały czas ubijać. Na koniec dosypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę na chwilę odłożyć. Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki, polać sokiem z cytryny. Kawałki jabłek ułożyć na budyniowej masie. Na jabłkach rozłożyć przygotowaną masę kokosową, wyrównać powierzchnię. Pozostałą część ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na kokosowej masie. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50 - 60 minut. (Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.
Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem
Zagniecione ciasto podzielone na dwie części i włożone do woreczków.
Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem
Większa część zamrożonego ciasta starta na tarce i rozłożona na dnie foremki.
Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem
Masa z budyniem czekoladowym rozłożona na podpieczonym spodzie.
Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem
Półplasterki jabłek ułożone na masie budyniowej.