Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Budyniowe ciasto z owocami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Budyń jest bardzo wdzięczną masą do ciasta, a jak dodać do tego owoce mamy prawdziwy przysmak.

Budyniowe ciasto z owocami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowe ciasto z owocami.

 

Sposób przygotowania:

Budyniowe ciasto z owocami.
Ze składników zagniatam ciasto i od ręki wykładamy nim dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Wkładamy do lodówki. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu stosując mniejszą ilość mleka. Obieramy jabłko, kroimy w 5 mm krążki i wycinamy środek. Ciasto posypujemy kakao...wylewamy gorący budyń i układamy na nim kółka z jabłek. Lekko je wciskając. Wkładamy do piekarnika na 50 min w temperaturze 180 stopni. Śliwki przecinam na pół tak aby węższym końcem wsunąć do jabłka i wtedy powstanie swojego rodzaju kubeczek. Na dziesięć minut przed końcem do każdego jabłka wciskamy połówkę śliwki i jeszcze chwilę pieczemy. Aby śliwka zmiękła ale się nie rozpadła, Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam nią ciasto. Pamiętając aby najpierw napełnić nią śliwki z reszty robimy esy- floresy.
Budyniowe ciasto z owocami.
Miksujemy masło z jajkiem i suchymi składnikami, a następnie dodajemy śmietanę.
Budyniowe ciasto z owocami.
Od ręki wylepiamy tortownicę a następnie schładzamy.
Budyniowe ciasto z owocami.
Jabłka obieramy i kroimy na plastry, środki najlepiej się wycina foremką do rurek.
Budyniowe ciasto z owocami.
Gorący budyń wylewamy na ciasto a następnie wykładamy jabłka.