jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Budyniowe ptysie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. W sam raz na jeden kęs:). Idealne na karnawał, ale nie tylko!

Budyniowe ptysie

Składniki:

Budyniowe ptysie

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 5 jajek
  • Budyń:
  • 1 litr mleka,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • 3 żółtka,
  • Około 3 łyżki cukru (wg uznania)

 

 

Sposób przygotowania:

Budyniowe ptysie
CIASTO: Wodę i margarynę podgrzewać w garnku do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać sól i wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto by odchodziło od ścianek. Dodać proszek do pieczenia. Delikatnie przestudzić. Ucierając ciasto pałką dokładać do niego po jednym jajku. Ucierać około 10-15 min.Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysie. Można też ciasto nakładać łyżeczką. Na jednego ptysia przeznaczamy 1 łyżeczkę ciasta. Przy wyciskaniu należy pamiętać o odstępach, gdyż ciasto sporo urośnie. Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia. Z tej porcji powinno wyjść około 30 sztuk. BUDYŃ: Część mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać z żółtkami, mąką i budyniami. Ugotować budyń. Do ciepłego wtłoczyć masło. Gorącym kremem przełożyć wcześniej upieczone ptysie. Upieczone ptysie przekrawamy na połowę. W środek nakładamy budyń.