iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Budyniowiec z rabarbarem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto jest bardzo pyszne i mięciutkie, rabarbar doskonale pasuje do budyniu. Jest tylko jeden problem bo ciasto za szybko znika ze stołu :)

Budyniowiec z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowiec z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Budyniowiec z rabarbarem
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodać po jednym żółtku i ucierając dalej dosypać wymieszane obie mąki oraz proszek do pieczenia na koniec ciasto ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Formę (33cm na 22 cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć do niej 3/4 całego ciasta na cieście rozłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar, budyń rozsmarować na ułożonym rabarbarze i na koniec na budyń wylać pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni. Piec w temp. 175 st około 50 minut po upieczeniu dokładnie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Budyniowiec z rabarbarem
Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.
Budyniowiec z rabarbarem
Do utartego ciasta dodać ubitą pianę z białek.
Budyniowiec z rabarbarem
Na cieście rozłożyć odsączony rabarbar.
Budyniowiec z rabarbarem
Przestudzony budyń rozsmarować na cieście.