jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Budyniowy deser owocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty deser na letnie dni, budyń przekładany owocami sezonowymi, porzeczkami czarnymi i czerwonymi, dekorowany borówkami amerykańskimi. Foremki zrobiłam z butelek po wodzie mineralnej.

Budyniowy deser owocowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowy deser owocowy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Budyniowy deser owocowy
Myjemy i obieramy czerwoną porzeczkę. Obieramy czarną porzeczkę , wsypujemy ją do rondla i przesmażamy z 2 łyżkami cukru podlewając 2 łyżkami wody. Odstawiamy powstały dżemik do ostudzenia. Gotujemy budyń na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy do chwili aż się rozpuści. Odstawiamy do chwili, aż lekko się przestudzi. Nakładamy połowę budyniu do 3 foremek. Na budyń kładziemy porcję czarnej porzeczki po czym pozostały budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Wykładamy deser na talerzyki. Posypujemy deser porzeczkami i dekorujemy go borówkami. Podajemy deser schłodzony w lodówce.
Budyniowy deser owocowy
Nakładamy połowę budyniu do 3 foremek. Na budyń kładziemy porcję czarnej porzeczki
Budyniowy deser owocowy
Na czarną porzeczkę nakładamy pozostały budyń. Odstawiamy do ostudzenia.
Budyniowy deser owocowy
Wykładamy deser na talerzyki. Posypujemy deser porzeczkami i dekorujemy go borówkami.
Budyniowy deser owocowy
Do przygotowania deseru wykorzystujemy foremki wycięte z dolnych części butelek po wodzie mineralnej.