Bilcia

Bilcia

Kucharz
[Przepisów: 19]

Buef Stroganow 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie to zostało stworzone z pasji do historii:)

Buef Stroganow 2

Składniki:

Buef Stroganow 2

 

  • 600g wołowiny ( najlepiej polędwicy ale jak wiadomo w małych miasteczkach nie zawsze jest a jeśli jest to bardzo droga więc można zastąpić inną częścią mięsa ale koniecznie wołową)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu i 1/2 szklanki wina białego ( można dodać tylko szklankę rosołu)
  • sól. pieprz, łyżeczka mielonej papryki, szczypta cukru i natka pietruszki do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Buef Stroganow 2
Na początek osuszamy i oczyszczamy z wszystkich błon i tłuszczu wołowinę. Następnie kroimy ją paski lub kosteczkę,a potem oprószamy mąką i pieprzem. Cebulę kroimy w półplasterki. Na mocno rozgrzany na patelni smalec wrzucamy mięsko i szybko obsmażamy je przez ok 4 minut z każdej strony na dużym ogniu, pamiętając aby cały czas mieszać. Przekładamy mięso do garnka , zalewamy bulionem zostawiając około 2-3 łyżki , przykrywamy ( w tym momencie można dodać listek laurowy i ziele angielskie do smaku aczkolwiek nie jest to konieczne). Zaczynamy duszenie. Cebulę szklimy na rozgrzanym maśle a kiedy nabierze szklistego koloru polewamy ją koncentratem pomidorowym, odlanym wcześniej bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez około 5 min po czym dorzucamy do duszącego się mięsiwa. Kiedy mięso będzie "dochodzić" ( wołowina dusi się kilka godzin) wlewamy wino ( aczkolwiek nie jest ono niezbędne) i pozwalamy aby alkohol wyparował. W oryginalnym przepisie, z którego korzystałam ( za Hanną Szymanderską) widnieje jeszcze pół szklanki rozkłóconej śmietany, którą należy dodać właśnie w tym momencie duszenia. U mnie w domu nie używa się śmietany więc w tym przepisie ani w żadnym innym go nie znajdziecie:) Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.