rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Bueno wafelki w rumowej polewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Robiąc krem nie miałam jeszcze dokładnego pomysłu na wykorzystanie go. Pomysł zrodził się kiedy w sklepie zobaczyłam wafle:)

Bueno wafelki w rumowej polewie

Składniki:

Bueno wafelki w rumowej polewie

 

  • 1 opakowanie wafli okrągłych o śr. ok 8cm
  • 100g orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki mleka w proszku
  • 150g masła
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker
  • 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego

 

Sposób przygotowania:

Bueno wafelki w rumowej polewie
Orzechy siekamy na drobno i prażymy na patelni.Masło, cukier waniliowy i olejek topimy na niewielkim ogniu ciągle mieszając, aż się wszystko ładnie połączy. Uprażone orzechy przesypujemy do blendera, zalewamy roztopionym masłem i miksujemy ok minutę. Dodajemy śmietankę, miód i mleczko kokosowe, cały czas mieszając dosypujemy mleko w proszku. Gotowy krem odstawiamy na chwilę do lodówki, po czym wyciągamy i smarujemy jeden krążek i przykładamy drugim. Odstawiamy do lodówki na 15 minut po czym zanurzamy w przygotowanej polewie. Ja robiłam to za pomocą długiego patyczka do szaszłyków. Polewa: W rondelku topimy margarynę, dodajemy kakao, cukier puder, olejek rumowy i rum. Cały czas mieszamy na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. W ciepłej polewie zanurzać przygotowane wcześniej i schłodzone wafelki. Pozostawić na stojąco do stężenia polewy, po czym rozpuścić białą czekoladę, polać z jednej strony i posypać orzeszkami.

Tagi:

czekolada