Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Bukiet jarzynek lekko duszonych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

duża porcja jarzyn do mięsa i już nie gotowałam ziemniaków a jednak posiłek był sycący

Bukiet jarzynek lekko duszonych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bukiet jarzynek lekko duszonych

 

  • jedna niezbyt duża cukinia
  • 1 marchewka
  • kilka / kilkanaście zielonych szparagów
  • 1 - 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki sosu sałatkowego w proszku, francuskiego
  • odrobina cukru i ew. soli do smaku
  • kilka garści świeżych listków młodego szpinaku

Sposób przygotowania:

Bukiet jarzynek lekko duszonych
warzywa umyłam - marchewkę obrałam, cukinii przycięłam końcówki, szparagi też skróciłam nieco od dołu. Cukinię i marchewkę zestrugałam na wstążki obieraczką do warzyw a szparagi pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam łodygi szparagów, posypałam sosem i podlałam kilkoma łyżkami wody. Dusiłam może ze 3 minuty. Następnie dodałam główki szparagów i wstążki marchewki - oprószyłam odrobinką cukru i dusiłam kolejne 2 minuty a na koniec dołożyłam wstążki z cukinii - jeszcze minutka pod przykryciem, odrobinka albo i nie, i gotowe - warzywa nie mogą być rozgotowane. Podałam układając po garści opłukanego i osuszonego szpinaku na talerzu a na nim duszone jarzyny - polałam odrobiną sosu jaki został z duszenia warzyw - podałam do duszonego mięsa w sosie.
Bukiet jarzynek lekko duszonych
cukinię i marchewkę zestrugałam na wstążki obieraczką do warzyw a szparagi pokroiłam na mniejsze kawałki
Bukiet jarzynek lekko duszonych
na patelni rozpuściłam masło - dodałam łodygi szparagów - sos w proszku i trochę wody - dusiłam chwilę
Bukiet jarzynek lekko duszonych
potem dodałam główki szparagów i wstążki marchewki - znów chwilę dusiłam
Bukiet jarzynek lekko duszonych
na koniec dołożyłam wstążki cukinii - już tylko minutka i gotowe