Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Bukiet warzyw z podrobami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zdrowy,łatwy i pyszny obiadek

Bukiet warzyw z podrobami

Składniki:

Bukiet warzyw z podrobami

 

  • 1/2 kg żołądków drobiowych
  • 450 g mrożonki "Bukiet warzyw" Hortexu
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • kawałek selera (170 g)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • masło
  • mąka
  • sól,pieprz w ziarenkach

Sposób przygotowania:

Bukiet warzyw z podrobami
Żołądki bardzo dokładnie oczyścić i umyć.Włożyć do garnka wraz z porem,selerem,marchewką i pietruszką.Zalać zimną wodą i zagotować.Dodać sól i pieprz.Gotować,aż żołądki będą miękkie(ok.1 godz.15 min.)Pozostawić w wywarze do wystygnięcia.Następnie odcedzić(wywaru nie wylewać)i przekrawać na połówki.Do wywaru wrzucić mrożone warzywa i ugotować al dente(ok.8-10 min).Odcedzone warzywa przełożyć na gorący półmisek.Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.Dodać żołądki i chwilę wszystko smażyć.Oprószyć mąką.Dokładnie wymieszać, dolać wywar z gotowania(uważać,aby sos nie był za rzadki).Mieszać,aż sos zacznie gęstnieć.Żołądki wyłożyć na półmisek z warzywami.Przed podaniem polać warzywa oraz żołądki sosem lub sos podać osobno w sosjerce.