akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bułeczki czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Czy jest coś lepszego niż ciepłe, puszyste i aromatyczne bułeczki z samego rana? Wydaje mi się, że nie :D ! Te bułeczki są bardzo smaczne i proste do wykonania. Mocno czosnkowe i delikatne. Polecam.

Bułeczki czosnkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki czosnkowe

 

 

  • Ponadto:
  • 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka

 

  • Nadzienie:
  • 6 ząbków czosnku
  • 70g. miękkiego masła
  • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki czosnkowe
1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Wyjąć je z miski, uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką czystej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). 2. Nadzienie: Wszystkie składniki rozetrzeć tylną stroną łyżki. 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągnąć je z miski i krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i naciąć wzdłuż ostrym nożem. Do środka nacięcia każdej bułeczki wycisnąć (za pomocą rękawa cukierniczego) nadzienie. Tak przygotowane bułki piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Smacznego.
Bułeczki czosnkowe
Wyrośnięte ciasto na bułeczki czosnkowe.
Bułeczki czosnkowe
Wyrastające bułeczki czosnkowe tuż przed nadzianiem
Bułeczki czosnkowe
Nadziane bułeczki czosnkowe tuż przed pieczeniem
Bułeczki czosnkowe
Upieczone bułeczki czosnkowe prosto z pieca