Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułeczki czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne domowe bułeczki z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, maślanki i pszennych otrębów...

Bułeczki czosnkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki czosnkowe

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki czosnkowe
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Do sypkich składników dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozczyn drożdżowy i maślankę. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 6-8 części, każdą uformować w okrągłą bułeczkę i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Bułeczki odłożyć do ponownego podrośnięcia. Piec w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut (aż się ładnie zrumienią)
Bułeczki czosnkowe
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Bułeczki czosnkowe
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Bułeczki czosnkowe
Przeciśnięty czosnek rozczyn drożdżowy i maślanka dodane do sypkich składników.
Bułeczki czosnkowe
Uformowane okrągłe bułeczki ułożone na blasze.