joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Bułeczki czosnkowe z kabanosem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne pikantne bułeczki na przekąskę lub kolacje. Dobre na ciepło i na zimno.

Bułeczki czosnkowe z kabanosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki czosnkowe z kabanosem

 

  • 3 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • jajko
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 3 szkl mąki + do podsypywania

 

  • Nadzienie:
  • 2 laski kabanosa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa do pizzy

 

  • oliwa do posmarowania blaszki i bułeczek

Sposób przygotowania:

Bułeczki czosnkowe z kabanosem
Do miski przełożyć drożdże, dodać sól i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać oliwę, jajko, ciepłą wodę i mąkę. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kabanosa drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę i wymieszać z odrobina przyprawy do pizzy. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką, zagnieść i odrywać niewielkie kuleczki. Spłaszczyć dłonią i na środek nałożyć kilka kawałków kabanosa i czosnek. Zlepić brzegi i utoczyć bułeczkę. Kłaść na natłuszczoną blaszkę zlepieniem do dołu. Posmarować oliwą i oprószyć przyprawą do pizzy. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia.
Bułeczki czosnkowe z kabanosem
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do wyrośnięcia
Bułeczki czosnkowe z kabanosem
Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z przyprawą do pizzy
Bułeczki czosnkowe z kabanosem
Odrywać po kawałku ciasta, nakładać farsz i zlepiać bułeczki
Bułeczki czosnkowe z kabanosem
Bułeczki posmarować oliwą i oprószyć przyprawą