OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Bułeczki czosnkowo - tymiankowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam czosnek! Bułeczki czosnkowe są obłędne:) aromat roznosi się po całym domu , są puszyste i mają delikatnie chrupiącą skórkę. zdecydowanie mogę powiedzieć, że to przepis na bułeczki idealne.

Bułeczki czosnkowo - tymiankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki czosnkowo - tymiankowe

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki czosnkowo - tymiankowe
Mleko zagotować wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przestudzić i do letniego mleka,  skruszyć drożdże , odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do misy, dodać tymianek i sól. 

Wlać oliwę i rozczyn drożdży. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, a następnie zagnieść ciasto. 

Uformować kulę i odstawić na ok. 1h pod przykryciem w ciepłe miejsce. Formować bułeczki, naciąć i odstawić do napuszenia ok. 20 min. 

Piekarnik nagrzać do 200*C i piec bułeczki przez 20 min. Studzić na kratce. Polecam, na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą, bułeczki będą jeszcze lepsze. 
Bułeczki czosnkowo - tymiankowe
mąkę przesiewamy dodajemy sól oraz tymianek
Bułeczki czosnkowo - tymiankowe
do mąki wlewamy oliwę oraz rozczyn drożdży
Bułeczki czosnkowo - tymiankowe
zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Bułeczki czosnkowo - tymiankowe
formujemy bułeczki i delikatnie je nacinamy