wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Bułeczki drożdż. z farszem mięsno sojowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne drożdżowe bułeczki!!!!!! Pychota! Super smakuje z barszczykiem :)

Bułeczki drożdż. z farszem mięsno sojowy

Składniki:

Bułeczki drożdż. z farszem mięsno sojowy

 

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • sól
  • 1 szklanka mleka
  • tłuszcz do nasmarowania formy

 

  • Farsz:
  • 30dag mięsa mielonego wołowego
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 0,5 puszki kiełków soi w zalewie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdż. z farszem mięsno sojowy
Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.

W tym czasie przesiewamy mąkę i przygotowujemy farsz. Mięso mielone polewamy sosem sojowym, dodajemy posiekaną cebulę i czosnekm, przyprawiamy solą pieprzem - ew do smaku papryką słodką, kiełki soi odsączamy z alewy kroimy na mniejsze kawałki.

Wyrośniety rozczyn mieszamy delikatnie z mąką, zlaewamy mlekiem, dokładnie ugniatamy ciast, odstawiamy do wyrośnięcia.

Mięso mielone smażymy na 2 łyżkach oleju, pod koniec smazenia dodajemy kiełki soi, przerzucamy na sitko całość aby odsaczyć farsz z nadmieru tłuszczu. odstawiamy do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciato dizelimy na małe placuszki, najeden nakładamy farsz łyżeczką, przykrywamy drugim placuszkiem, zlepiamy formujemy bułeczkę. Powinno wyjśc 6 bułeczek. Formę smarujemy tłuszczem, układamy bułeczki, odstawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 180°C 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki białkiem.



Wyszły pyszne, polecam!!!!!!