CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Bułeczki drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W domu wszyscy jesteśmy wielbicielami drożdżowych wypieków, zwykłe proste bułeczki to ulubiony wypiek mojego taty.

Bułeczki drożdżowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe

ciasto

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe
Mąkę pszenną przesiać, z drożdży i szczypty cukru zrobić rozczyn. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz.

Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kilkucentymetrowe kółka, które po dwa nakładamy na siebie. Jedno kółko może być nieco niżej. Niektóre kółka możemy posmarować białkiem i posypać kakaem z odrobiną cukru.

Nałożone kółeczka składamy na pół i po trzy wkładamy do jednej foremki na muffiny.

Pieczemy w 170-180 C do lekkiego zbrązowienia.
Bułeczki drożdżowe
Zwinięte na pół kółeczka wkładamy do foremek