buleczki drozdzowe

BOSIAS - Przepis na: buleczki drozdzowe offline

Szef Kuchni
Przepisy: 50
buleczki drozdzowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Buleczki smakuja i wygladaja jak kupne


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

buleczki drozdzowe - SKŁADNIKI:

  • 1 kg maki tortowej
  • 5 jajek
  • kostka drozdzy
  • kostka margaryny250g
  • 1 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 1 lyzka glukozy
  • kruszonka: 10 g margaryny
  • 1 szkl maki
  • 1/2 szkl cukru dodatkowo marmulada lub budyn ugotowany na sztywno

buleczki drozdzowe - PRZYGOTOWANIE:

Margaryne rozpuscic w garnuszku dodac mleko wymieszac, drozdze rozrobic zodrobina cukru dodac lyzke glukozy wymieszac. do duzej miski wbic jajka dodac reszte cukru i ubic dodac mleko z margaryna i drozdze wsypac make i energicznie mieszac ale nie za dlugo bo ciasto bedzie twarde. na koniec najlepiej dodac z 2 lyzki oleju. ciasto nie bedzie suche. na blache odrazu wykladac lyzka ciasto , palce zamoczyc w mace i rozklepac ciasto na krazki. Krazki smarowac marmulada lub nakladac budyn . nastepnie zrobic kruszonke: margaryne wymieszac z cukrem i maka wyrobic tak aby powstala kruszonka. Buleczki posypac kruszonka i przykryc scierczka odstawic na okres nagrzaania sie piekarnika. nastepnie piec na zloty kolor w temp. 180st. na duza blache wchodzi o ok 6 buleczek Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do buleczki drozdzowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Wiśniowa fantazja Orzechowy z bezą Babka piernikowa
Rogaliki z marmoladą Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu
Fale dunaju z gruszkami Lody podwójnie miętowe Semifreddo wiśniowe
Korzenne ciasteczka ze skórką pomarańczową Drożdżówki z dżemem jagodowym Lody czekoladowe z kremem nutella

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane