bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Bułeczki drożdżowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Często piekę takie bułki i zabieram do pracy na drugie śniadanie, idealnie smakują z kawą. Są smaczne i mięciutkie.

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z budyniem

 

 

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

  • Masa budyniowa:

 

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z budyniem
Z drożdży, mleka, cukru oraz niewielkiej ilości mąki robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy zaczyn, jajka oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

W szklance mleka rozrabiamy budynie, pozostałe zagotowujemy z cukrem, gotujemy budyń, odstawiamy do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w małe kuli, spłaszczamy robiąc delikatne wgłębienie. Na każdą drożdżówkę nakładamy porcję budyniu, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.