SUPERPRZEPIS

Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i serem

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i serem Więcej zdjęć (6)

Tym razem będą bułeczki z jabłuszkiem prażonym i serem z wiaderka. Niby nic takiego, a jednak wyszły pyszne, po prostu rewelacyjne.

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i serem

Składniki na ciasto:

  • napój ryżowy 125 ml
  • 8 g drożdży instant Babuni
  • 3 łyżki ksylitolu Klos-pol
  • 340 g mąki pszennej typ 500 Klos- pol
  • 40 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • 250 g twarogu z wiaderka
  • 250 g jabłek uprażonych

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i serem

Do miski wsypujemy składniki suche  ( mąkę i drożdże suche ) 

Podgrzewamy napój ryżowy i dodajemy do niego ksylitol , mieszamy do rozpuszczenia następnie dodajemy do składzików suchych. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i wbijamy żółtka. Całość wyrabiamy najlepiej robotem z parę minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką.

Wałkujemy ciasto po 2 godzinach na prostokąt. Smarujemy serem z wiaderka , a na niego wykładamy jabłuszka prażone. Składamy ciasto tak jak niżej na obrazu jest pokazane. 

Kroimy na 8-10 części i skręcamy prawa lewa. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i kładziemy bułeczki. Zostawiamy je na 30 minut aby wyrosły.

Pieczemy w 170 stopniach koło 25 minut .

Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i serem
Wsypujemy składniki suche, dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto.
Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i serem
Wałkujemy ciasto po 2 godzinach na prostokąt .
Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i serem
Smarujemy serem z wiaderka na całej powierzchni
Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i serem
Wykładamy jabłuszka prażone na rozsmarowany ser
Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i serem
Kroimy na 8-10 części i skręcamy prawa lewa .