edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wprawdzie do lasu mam daleko, a jagód zbierać nie lubię, ale przynajmniej raz w sezonie staram się upiec jagodzianki, które uwielbiają moi domownicy. W tym roku przygotowałam je według tego przepisu

Bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki

 

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki + do podsypania
  • ok. 2/3 szklanki mleka
  • 3,5 dag świeżych drożdży
  • 7 dag cukru
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 dag masła + 3 dag do posmarowania
  • 16 g cukru wanilinowego
  • NADZIENIE:
  • 30 dag jagód
  • 7 dag cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki
Jagody wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do odparowania większości soku, przestudzić, wymieszać z proszkiem budyniowym. Mąkę przesiać do większej miski, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać odebraną od całości łyżkę cukru i 1/3 letniego mleka, wymieszać zagarniając niewielką ilość mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie. Dodać pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, roztrzepane jajka i resztę mleka, wymieszać łyżką. Dodać stopione letnie masło i wyrabiać ręcznie lub robotem przez 10 minut, aż ciasto będzie puszyste, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do momentu aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte odgazować, krótko przerobić, rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać duże kółka, na każdym ułożyć łyżeczką nadzienia i zlepiać formując bułeczkę. Bułeczki układać zlepieniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do ostatniego wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować roztopionym masłem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem, uważając żeby się za mocno nie spiekły. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki
Przesmażone i wystudzone jagody wymieszać z proszkiem budyniowym.
Bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki
Ciasto rozwałkować i na wycięte krążki nałożyć nadzienie.
Bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki
Bułeczki skleić i ułożyć na blasze szwem do dołu.
Bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki
Wyrośnięte bułeczki przed pieczeniem posmarować masłem.