Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne bułeczki drożdżowe z kruszoną, łatwe w wykonaniu i niedrogie, część bułeczek posypałam cynamonem ;-)

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić.

Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza.

Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki wlewać stopniowo tłuszcz i wyrabiać, az ciasto połączy sie dokładnie z tłuszczem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto powiększy swoją objętość formować małe okrągłe bułeczki i układać na prostokątnej blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, zostawić je w ciepłym miejscu aby jeszcze wyrosły.

Gdy zwiększa swoją objętość o 100% posmarować rozmąconym jajkiem i na każdej bułeczce położyć troszkę kruszonki.

Połowę bułeczek posypać cukrem kryształem i cynamonem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniki ok 25 minut.

KRUSZONKA: masło z mąką posiekać, dodać cukier i razem wszystko rozetrzeć.