aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z soczystym słodkim środkiem wypełnionym marmoladą. Całość oprószona lekkim jak piórko cukrem pudrem.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Do miseczki kruszymy drożdże i posypujemy je łyżką cukru, następnie zalewamy odrobiną ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Wierzch oprószamy mąką i miseczkę przykrywamy ścierką. Odstawiamy rozczyn na 10 minut.

Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dolewamy drożdże i wbijamy jajka. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy gęstą śmietanę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Dokładnie wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Gotowe zawijamy w lnianą ściereczkę i wrzucamy ciasto do garnka z zimną wodą. Zostawiamy je tak na ok. 25 minut. Gdy wypłynie do góry, to znaczy, że jest gotowe.

Delikatnie odwijamy ciasto ze ściereczki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następnie odcinamy po kawałku ciasta i formujemy z niego kulkę, lekko rozpłaszczamy i w środek dajemy czubatą łyżeczkę marmolady. Ponownie z ciasta formujemy kulkę, tak aby marmolada była w środku. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 20 minut. Ostygnięte bułeczki z marmoladą oprószamy cukrem pudrem.
Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i ciepłą wodę. opruszamy mąką i zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia.
Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dolewamy drożdże i wbijamy jajka. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy gęstą śmietanę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę
Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Gotowe zawijamy w lnianą ściereczkę i wrzucamy ciasto do garnka z zimną wodą. Zostawiamy je tak na ok. 25 minut.
Bułeczki drożdżowe z marmoladą
odcinamy po kawałku ciasta i formujemy z niego kulkę, lekko rozpłaszczamy i w środek dajemy czubatą łyżeczkę marmolady.
Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Ponownie z ciasta formujemy kulkę, tak aby marmolada była w środku. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem.