Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułeczki drożdżowe z marmoladą to pomysł na pyszne i proste śniadanie, przekąskę czy też deser.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Margarynę rozpuszczamy w większej części mleka i studzimy. W pozostałej części ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, cukru i łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem.



Następnie dodajemy roztopioną margarynę, mąkę, drożdże i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dostawiamy z ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na na cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy szklanką koła, na które kładziemy porcję marmolady i formujemy kształt bułeczki.



Bułeczki smarujemy na wierzchu pozostałym białkiem. Następnie układamy je na blasze w pewnej odległości od siebie i pieczemy aż do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Życzę smacznego ;)
Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Margarynę rozpuszczamy w większej części mleka i studzimy.
Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztopioną margarynę, mąkę, drożdże i wyrabiamy gładkie ciasto.
Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Z ciasta wycinamy szklanką koła, na które kładziemy porcję marmolady i formujemy bułeczkę.
Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Bułeczki smarujemy na wierzchu pozostałym białkiem.