przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Bułeczki drożdżowe z marmoladą 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetne na drugie śniadanie do szkoły , czy pracy...

Bułeczki drożdżowe z marmoladą 2

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą 2

 

  • 1/2 kg mąki
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag cukru
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • szczypta cukru
  • marmolada
  • czekolada
  • do posypania, np. sezam (ja miałam siemię lniane)

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą 2
Margarynę topimy i pozostawiamy do ostygnięcia. W pół szklanki letniego mleka mieszamy drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczną rosnąć. Gotujemy budyń tak jak w przepisie na opakowaniu, zmniejszając jednak ilość użytego mleka do 3/4 litra. Gotowy budyń odstawiamy aby ostygł.. Mąkę z dodatkiem soli wsypujemy do sporej miski. Robimy w mące zagłębienie, do którego wlewamy drożdże, margarynę, wbijamy jedno całe jajko i jedno żółtko, a także dodajemy pozostały cukier. Wyrabiamy tak długo,aż ciasto przestanie kleić się nam do rąk, będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zarabiamy krótko raz jeszcze. Formujemy z ciasta niewielkie placuszki , na które nakładamy po łyżeczce marmolady lub kostce czekolady. Zlepiamy starannie, nadając im kształt bułeczek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim bułeczki, zachowując spore odstępy, bo jeszcze podrosną. Smarujemy wierzch bułeczek rozbełtanym białkiem i posypujemy ziarenkami. Pozostawiamy na 15 min., by jeszcze trochę podrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.