MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Domowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Ja przygotowałam na całodzienny wyjazd, dzięki czemu mieliśmy co przegryzać przez drogę ;) polecam także do pracy, szkoły, na uczelnię...

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i papryką

Ciasto

Farsz

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ser żółty
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i papryką

ETAP 1:

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i papryką
Wyrobione ciasto natłuszczamy, aby nie obeschło

Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Łyżką zagarniamy z odrobiną mąki i mieszamy, aby rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem).

ETAP 2:

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i papryką
Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju

W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy.

ETAP 3:

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i papryką
Jeśli ciasto nie chce się sklejać można zwilżyć brzegi wodą

Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania.

ETAP 4:

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i papryką
Bułeczki układamy w pewnych odstępach od siebie (troszeczkę urosną)

Przed pieczeniem smarujemy każdą jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.