basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułeczki są pyszne.Nadzienie jest bardzo smaczne w połączeniu marmolady z konfiturą.

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

 

  • maka pszenna 1 kg
  • żółtka do ciasta 8 szt
  • masło śmietankowe 20 dkg
  • drożdże 10 dkg
  • cukier 5 łyżek
  • sól 2 szczypty
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • mleko 1,5 szklanki
  • masło roślinne do kruszonki 5 dkg
  • cukier kryształ do kruszonki 2 łyżki
  • cukier waniliowy do kruszonki 1 szt
  • mąka pszenna do kruszonki 1 garść
  • marmolada twarda 1 słoiczek
  • konfitura z truskawek 1 słoiczek
  • masło roślinne do smarowania blaszki 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem
Drożdże zalewam ciepłym mlekiem.Żółtka 7 szt. ucieram z cukrem, solą do białości.Masło roztapiam.Wszystkie składniki na ciasto łączę,dodaję sok i skórkę otartą z jednej cytryny.Ciasto zarabiam do momentu, aż samo będzie ładnie odchodzić od dłoni.Miseczkę z ciastem nakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miseczki wsypuję produkty na kruszonkę, dodaje masło roślinne, mieszam do połączenia składników.Kruszonka ma być sypka.Gdy ciasto wyrośnie, wykładam małymi porcjami na stolnice, wykrawam szklanką krążki.Na każdy krążek ciasta, kładę porcję marmolady połączonej z konfiturą truskawkową, zlepiam, układam na blaszce, wysmarowanej masłem roślinnym.Każdą bułeczkę smaruję żółtkiem, rozrobionym z 1 łyżką mleka i posypuję kruszonką.Bułki piekę około 35 minut w 160 stopniach. Życzę smacznego.
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem
surowe bułeczki nadziane marmoladą ułozone na blaszce do pieczenia