migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Puszyste bułeczki z nadzieniem z pieczarek. Są bardzo pyszne i szybko znikają. Można je zajadać same ale można podać tez z czerwonym barszczykiem.

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym

ciasto

farsz

  • 400 g pieczarek
  • 100 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
  • 1 średnia cebula cebula
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól,pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym
W letniej wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać jajko, olej i rozpuszczone drożdże. Wyrobić jednolite ciasto. Potem gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinkę aż podwoi swoją obiętość.

W międzyczasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę również pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę z kiełbasą. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz wystudzić.

Gdy farsz wystygnie dodać jeszcze starty ser i wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę, jeśli się za bardzo klei podsypać mąką. Ciasto grubo rozwałkować, ok 1cm grubości.

Następnie z ciasta wykroić koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego koła nałożyć ok 1,5 łyżki farszu. Brzegi ciasta zebrać do góry i dokładnie zlepić formując okrągła bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki odstawić na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Potem bułeczki posmarowac rozkłóconym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 25-30 minut aż się zarumienią, funkcja góra dół. 
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym
W letniej wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę z kiełbasą.
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym
Gdy farsz wystygnie dodać jeszcze starty ser i wymieszać.
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym
Potem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnym sezamem.