iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bułeczki drożdzowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zawsze się udają szybko się robi i wysmienicie smakują

Bułeczki drożdzowe z rabarbarem

Składniki:

Bułeczki drożdzowe z rabarbarem

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdzowe z rabarbarem
Mleko 1 szklanka lekko podgrzewamy, do ciepłego mleka wykruszamy drożdże 1/2 kostki ,dodajemy cukier 2 łyżki ,mieszamy i dodajemy z 3 łyżki mąki na wierzch .Nakrywamy ręcznikiem kuchennym . Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy resztę mąki dodajemy jajka ,cukier i wyrośnięty rozczyn . Mieszamy łyżką drewnianą . Pod koniec dodajemy olej .Mieszamy . Nakrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia .
Jabłka i rabarbar obieramy kroimy w kostkę . Z wyrośniętego ciasta formujemy w ręce placuszki wkładamy kawałek jabłka i rabarbar .Zaklejamy jak pączka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 min . Wkładamy do piekarnika pieczemy ok 20 min w 180 stopniach . Wyciągamy zostawiamy do wystygnięcia i pudrujemy