msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis pochodzi z poradnika Kobieta i Życie.Podał go p.Łukasz Blikle, ja go nieco zmodyfikowałam. Bułeczki są przepyszne.

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami.

Składniki:

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami.

 

 

  • 1/2 kg mąki tortowej+1,5 szklanki na kruszonkę
  • 1 szklanka mleka+1 łyżka
  • 5 dag drożdży
  • 1,5 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru+3 łyżki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 15 dużych śliwek węgierek
  • cynamon i cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami.
1/2 szklanki mleka podgrzać, by było porządnie ciepłe, ale nie gorące.Wkruszyć do niego drożdże,posypać łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki.Dobrze rozetrzeć na konsystencję śmietany (nie używać metalowych łyżek). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn wyrósł.
Do dużej miski wbić 2 jajka, wsypać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy i roztrzepać trzepaczką na pianę, dodać mąkę, skórkę z cytryny,roztopioną i ostudzoną 1/2 margaryny,szczyptę soli, 1/2 szklanki mleka.Wlać gotowy rozczyn i wyrabiać ręką, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i będzie lśniące.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok.1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto uformować w wałek, ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, podzielić na 15 części.
Każdą część rozpłaszczyć na placuszek, na środku położyć wypestkowaną śliwkę .Zlepić brzegi, nadać kształt bułeczce i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bułeczki odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.1/2 godziny.
W tym czasie zrobić kruszonkę: 1,5 szklanki mąki, 1 szklankę cukru i 1 kostkę margaryny posiekać a następnie rozkruszyć w palcach, aż się zacznie rozsypywać. Bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać obficie kruszonką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (termoobieg), na ok.35 minut.
Lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.