bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Bułeczki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bułeczki dyniowe piekę często na kolację jako dodatek do domowej konfitury lub miodu. Bardzo lubię jeść posmarowane masłem.

Bułeczki dyniowe

Składniki:

Bułeczki dyniowe

Ciasto na bułki:

 

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni

 

  • 1 szklanka letniego mleka

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

  • 1 łyżka oleju

 

 

Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki dyniowe
Z drożdży, niewielkiej ilości letniego mleka, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.

Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę.

Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.

Upieczone bułeczki studzimy na metalowej kratce.