mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Bułeczki faszerowane warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne bułeczki, że aż palce lizać!!!

Bułeczki faszerowane warzywami

Składniki:

Bułeczki faszerowane warzywami

 

  • 4 bułki
  • 1/2 szkl soczewicy
  • 1/2 marchewki
  • szczypiorek
  • koperek
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50g wędzonego boczku
  • sól
  • mielone chilli
  • suszone oregano

Sposób przygotowania:

Bułeczki faszerowane warzywami
Soczewicę namoczyć w wodzie na pół godziny i ugotować na miękko. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce. Pora oczyścić i razem z boczkiem pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać olej. Wrzucić boczek z porem, podsmażyć, dodać marchewkę i selera. Wlać pół szklanki gorącej wody, doprawić solą, pieprzem, chilli i oregano. Poddusić 5minut. Soczewicę odcedzić, dodać do farszu razem z koncentratem. Z bułek odciąć czapeczki. Dolne części wydrążyć i napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć na blasze, przykryć czapeczkami, zapiekać 10minut w 170stopniach. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć i posiekać. Bułeczki wyjąć z piekarnika i posypać ziołami.