Bułeczki gwiazdki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najfajniesze w całym przepisie było to jak należy je nacinać.Przyznam się więc ,że głównie dla tych nacięć je upiekłam,super pomysł!:)

Bułeczki gwiazdki

Składniki:

Bułeczki gwiazdki

 

 

  • na podstawie przepisu Sary Lewis

 

 

  • Do posmarowania:
  • żółtko
  • Do posypania:
  • nasiona kopru włoskiego, sól, mak, itp

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki gwiazdki
Mąkę wsypać do miski, dodać masło i rozrobić z mąką do czasu, aż masa zamieni się w grudki.
Dodać sól, drożdże i cukier i tyle ciepłej wody, by powstało miękkie ciasto.

Zagniatać przez 5 minut. Ciasto powino być gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.

Wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 12 części.
Z każdej uformować bułeczkę, w której nożyczkami zrobić 5-6 nacięć.
Przykryć bułeczki folią i odstawić do wyrastania na 20-30 minut. (Lub dłużej, bułeczki powinny wyraźnie urosnąć).

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Zdjąć folię z bułek.
Żółtko wymieszać z łyżką wody i posmarować bułki. Posypać je nasionami, przyprawami lub solą.
Piec w piekarniku ok. 10-15 minut (moje bułki pieką się zwykle ok. 20 min. Przyp. Liska).
Upieczone bułki popukane od spodu wydają głuchy odgłos.
Wyjąć je z piekarnika, ułożyć na kuchennej kratce i ostudzić.