akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bułeczki hamburgerowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięciutkie i puszyste bułeczki, bez zapychaczy i spulchniaczy. Domowe, zdrowe łatwe i przyjemne! Polecam!

Bułeczki hamburgerowe

Składniki:

Bułeczki hamburgerowe

Ciasto

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Bułeczki hamburgerowe
Mleko, wodę, masło i cukier wymieszać. Wsypać drożdże, ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

Następni dodać jajko, mąkę i sól, dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do na około 60 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.

Piec w 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczone bułeczki wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! (inpiracja/ źródło: z jednego z blogów)