iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułeczki jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto zrobiłam po namowach sąsiadki która twierdzi, że bułki się robi tylko żółtkach i muszę stwierdzić, że faktycznie wyszły pysznie.

Bułeczki jagodzianki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki jagodzianki

 

  • 1 kg mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 8 żółtek
  • 5 dag drożdży
  • Dodatkowo:
  • 1.5 szklanki jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Bułeczki jagodzianki
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, wymieszany zaczyn odstawić do wyrośnięcia ( mi po 5 minutach uciekał z miski ) . Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać szczyptę soli, olej i żółtka oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 3 godziny mniej więcej w połowie wyrastania ciasto trzeba przebić i jeszcze raz przerobić. Jagody opłukać i bardzo dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem.Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, następnie bardzo delikatnie rozciągnąć ja na stolnicy tylko przy pomocy dłoni i szklanką wyciąć krążki. Na każdym krążku umieścić po porcji jagód i zlepić bułeczki które ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować je lekko ubitym jajkiem i zostawić jeszcze na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułeczki około 25 min. Ciasto jest troszkę czasochłonne, ale warte swego zachodu.
Bułeczki jagodzianki
Z wyrośniętego i rozciągniętego ciasta wyciąć krążki
Bułeczki jagodzianki
Na każdym krążku ciasta umieścić jagody
Bułeczki jagodzianki
Zlepione bułeczki ułożyć na blaszce i posmarować jajkiem
Bułeczki jagodzianki
Po ponownym wyrosnieciu upiec na złoty kolor