peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Bułeczki maślane z nutą pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oto puszyste, wilgotne i aromatyczne bułeczki, które zniknęły szybciej niż się pojawiły. Świetnie smakują same bądź z dodatkiem domowego dżemu.

Bułeczki maślane z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki maślane z nutą pomarańczy

 

  • Na około 20 sztuk:
  • 100 g cukru białego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g drożdży
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 60 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej (kandyzowanej lub świeżo startej)
  • Dodatkowo:
  • mąka do podsypania
  • 3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
  • 3-4 łyżki brązowego cukru do posypania bułeczek

Sposób przygotowania:

Bułeczki maślane z nutą pomarańczy
Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące). Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Drożdże kruszymy, zalewamy niedużą ilością mleka (tak aby je pokryło), dodajemy łyżkę cukru - mieszamy i odstawiamy aby drożdże ruszyły.

W misce mieszamy mąkę, cukier biały, cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka, mleko, skórkę pomarańczową i rozczyn - wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie ładnie odchodzić od dłoni (trochę to potrwa).

Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, lekko oprószamy mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia.

Przy pomocy łyżki stołowej oddzielamy porcje ciasta i formujemy kulki o średnicy ok 4cm - układamy w rzędach zachowując nieduże odstępy (ok 4 szt w rzędzie).

Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Pieczemy w temperaturze 200C przez około 25 minut.
Bułeczki maślane z nutą pomarańczy
Bułeczki maślane z nutą pomarańczy - przed pieczeniem
Bułeczki maślane z nutą pomarańczy
Bułeczki maślane z nutą pomarańczy - po upieczeniu