misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Bułeczki nadziane kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne, bardzo puszyste pszenne bułeczki nadziane po upieczeniu ganach z gorzkiej czekolady. Idealne na małe co nieco.

Bułeczki nadziane kremem czekoladowym Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Bułeczki nadziane kremem czekoladowym

 

 

 

  • Do posmarowania bułek
  • 3-4 łyżki mleka

 

  • Krem czekoladowy - ganach
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany 36%
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Najpierw przygotowujemy krem czekoladowy czyli ganach z gorzkiej czekolady.

Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i doprowadzamy ją do wrzenia. Gdy czekolada zawrze zdejmujemy ją z gazu i dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści.

Do połączonych składników dodajemy masło i mieszamy, aż to połączy się z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i dostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy zaczyn pracuje do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Dodajemy do niej olej, wyrośnięty zaczyn i tyle letniego mleka ile zabierze ciasto.

Zarabiamy jednolite, gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i ponownie zarabiamy. Następnie dzielimy ciasto na porcje. Ja pokroiłam na 12 kawałków.

Z każdego kawałka formujemy zgrabną kulkę i układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułeczki czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy mlekiem.

Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st.

Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe ( nie parzące ale tekie które utrzymamy w rękach) nadziewamy przygotowanym wcześniej kremem. To ważne, bo dzięki temu zastygnięty krem rozpuści się w bułeczce i stanie się płynny co widać na zdjęciu.
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Przygotowujemy ganach i odstawiamy go do ostudzenia
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Przygotowujemy zaczyn i przesiewamy do miski mąkę z solą
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Do miski dodajemy wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Składniki w misce dokładnie ze sobą mieszamy
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Zarabiamy elastyczne ciasto które odstawiamy do wyrośnięcia
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Wyrośnięte ciasto ponownie zarabiamy
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Ciasto dzielimy na kawałki
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Z każdego kawałka robimy okrągłą bułeczkę
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Bułeczki pieczemy około 35 minut
Bułeczki nadziane kremem czekoladowym
Idealne na śniadanie