Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamono

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięciutkie, pachnące, pyszne cynamonowe bułeczki z nadzieniem z dżemem z całymi wiśniami.

Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamono

 

  • mąka pszenna tortowa - 400g + 1 kopiasta łyżka,
  • drożdże świeże - 30g,
  • jajo M,
  • cukier - 3 kopiaste łyżki + łyżeczka,
  • mleko - 125ml,
  • woda - 3 łyżki,
  • olej - 3 łyżki,
  • szczypta soli,
  • Dodatkowo:
  • cukier - kopiasta łyżka,
  • cynamon - łyżeczka + łyżeczka do formy,
  • cukier waniliowy - łyżeczka,
  • masło - 30g;
  • dżem domowy z całymi wiśniami - mały słoiczek.

Sposób przygotowania:

Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamono
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, kopiastą łyżkę mąki oraz podgrzane do 40 stopni mleko, wymieszać. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać rozczyn, jajo, wodę, olej, szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać delikatnie cynamonem. Z wyrośniętego ciasta formować placki, w środek włożyć kopiastą łyżeczkę dżemu, dokładnie zakleić brzegi. Układać w formie w odstępach 1-2cm. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem waniliowym oraz z łyżeczką cynamonu. Posmarować wierzch bułeczek oraz posypać je cukrem. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzić.
Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamono
Z rozczynu i pozostałych składników wyrobić gładkie ciasto
Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamono
Po wyrośnięciu formować placki nadziewać dżemem
Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamono
Przełożyć do formy podypanej lekko cynamonem
Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamono
Wysmarować bułki mieszanką z masła cynamonu i cukru