marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki orkiszowe z curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zrobić zaczyn,odstawić na 15 min.Pozostałe składniki dodać,wyrobić,zagnieść.Odstawić na 1,5 h,formować.Piec

Bułeczki orkiszowe z curry

Składniki:

Bułeczki orkiszowe z curry

 

  • 400 g.mąki orkiszowej,
  • 7 dag.drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szklanka mleka lub serwatki,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • curry,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Bułeczki orkiszowe z curry
Drożdże rozgnieść widelcem w miseczce z łyżeczką cukru i letnią wodą. Odstawić na kwadrans, a potem wsypać odmierzoną i przesianą mąkę, dodać żółtka, serwatkę, curry, sól i oliwę. Wyrobić i zagnieść i odstawić ciasto w dzieży w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Piekarnik nagrzać do temp.190- 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem. Wyrośnięte ciasto odrywać na średnie kawałki i formować z nich kuliste lub podłużne kształty, zrobić czubkiem łyżki drabinkę na wierzchu bułek lub gwiazdki. Układać na blasze w 5-6 cm. odstępie od siebie. Wstawić do piekarnika na 20-25 min. obserwując, czy się rumienią. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić lekko i przełożyć do koszyka na bułki i podawać na śniadanie.