mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Bułeczki otrębowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bułeczki są szybkie, pyszne i jeżeli są odpowiednio zrobione to naprawdę bardzo mało kaloryczne

Bułeczki otrębowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki otrębowe

 

  • łyżka serka homogenizowanego/jogurtu naturalnego/ jogurtu owocowego
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych
  • jedno jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie: np. cynamon, cukier, przyprawa do piernika, miód

Sposób przygotowania:

Bułeczki otrębowe
Wbijamy całe jajko do miski, którą będziemy mogli potem wstawić do mikrofali. Dodajemy łyżkę jakiegoś jogurtu, czy serka, 2 łyżki otrębów orkiszowych oraz łyżeczkę proszku do pieczenia + dodatki, jeśli jakieś chcemy. Ja np. do jogurtu naturalnego dodaję cynamon, ale tym razem zrobiłam z jogurtem truskawkowym fruvita 0 %. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wstawiamy razem z miską do mikrofali na około 3-4 minuty (czas zależny od mocy mikrofali). Ja zawsze sprawdzam, czy bułka jest gotowa patyczkiem (musi być suchy). Następnie wyciągamy i teraz już dowolnie, smarujemy czym nam się podoba lub jemy suchą.
Bułeczki otrębowe
Oto składniki, których użyłam do zrobienia, serek naprawdę może być dowolny
Bułeczki otrębowe
Dodane składniki, jeszcze przed wymieszaniem
Bułeczki otrębowe
Tak wygląda powstała masa, następnie wkładamy do mikrofali
Bułeczki otrębowe
Gotową bułeczkę wyciągamy, można przekroić i czymś posmarować