Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Bułeczki pomidorowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zawijane bułeczki o pomidorowym smaku z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetnie komponują się z żółtym serem, idealne na śniadanie.

Bułeczki pomidorowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki pomidorowe

 

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • ok. 260 ml wody
  • 1 1/2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 60 g suszonych pomidorów z oleju
  • przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • oliwa lub olej do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania:

Bułeczki pomidorowe
W połowie ciepłej wody z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże. Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić wgłębienie i dodać koncentrat pomidorowy, drożdże i sól. Dodać pokrojone suszone pomidory i dolewając powoli resztę wody zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć je folią spożywczą i pozostawić na 30 min., aby odpoczęło. Kolejno wyrywać małe kawałki o wadze ok.90 g i rolować tworząc wałeczek na lekko podsypanej stolnicy. Zawijać bułeczki. (Mnie wyszło 10, ale to zależy jakie będziemy formować). Wyłożyć na natłuszczonej formie, zachowując spore odstępy. Wierzch bułeczek posypać przyprawą i przykryć folią spożywczą na 40 min. aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 190°C przez ok 15 min.
Bułeczki pomidorowe
Etap 1 Z mąki, drożdży, wody i pokrojonych pomidorów zagnieść ciasto.
Bułeczki pomidorowe
Etap 2 Elastyczne ciasto przykryć folią i zostawić, aby odpoczęło.
Bułeczki pomidorowe
Etap 3 Formować lub zawijać małe bułeczki.
Bułeczki pomidorowe
Etap 4 Ponownie przykryć folią, aby ciast zwiększyło swoją objętość.