Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułeczki pszenno-kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowe bułeczki z mąki pszennej tortowej i mąki kukurydzianej z dodatkiem otrębów pszennych.

Bułeczki pszenno-kukurydziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki pszenno-kukurydziane

 

  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Bułeczki pszenno-kukurydziane
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać otręby, mąkę kukurydzianą, mąkę tortową i sól, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy i olej. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na ok. 6 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch każdej bułeczki posmarować ciepłą wodą. Bułeczki piec w 220 stopniach przez ok. 20-25 minut (aż się ładnie zrumienią).
Bułeczki pszenno-kukurydziane
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Bułeczki pszenno-kukurydziane
Rozczyn drożdżowy i olej wlane do sypkich składników.
Bułeczki pszenno-kukurydziane
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Bułeczki pszenno-kukurydziane
Uformowane okrągłe bułeczki ułożone na natłuszczonej blasze.