Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułeczki pszenno-orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne domowe bułeczki z mąki pszennej tortowej i orkiszowej... W sam raz na śniadanko lub na kolację:)

Bułeczki pszenno-orkiszowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki pszenno-orkiszowe

 

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Bułeczki pszenno-orkiszowe
Wodę z mlekiem podgrzać tak, żeby płyn był ciepły, ale nie gorący. Do płynu dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły, odłożyć na kilka minut. Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy i olej. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Bułeczki odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Bułeczki piec w 220 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumienią).
Bułeczki pszenno-orkiszowe
Drożdże rozpuszczone w mleku wymieszanym z wodą i cukrem.
Bułeczki pszenno-orkiszowe
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Bułeczki pszenno-orkiszowe
Rozczyn drożdżowy i olej dodane do sypkich składników.
Bułeczki pszenno-orkiszowe
Okrągłe bułeczki uformowane z wyrośniętego ciasta i ułożone na blasze.