Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Bułeczki śmietnikowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak je nazywa mój mąż bo mają w sobie różne "śmieci" czyli ziarenka i nasiona.

Bułeczki śmietnikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki śmietnikowe

 

 

  • do posmarowania bułek - 1 żółtko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Bułeczki śmietnikowe
w misce wymieszałam przesianą mąkę luksusową, mąkę graham, słonecznik, sezam, mak, sól i cukier. Drożdże wsypałam do ciepłej wody, mieszałam aż się rozpuściły i zostawiłam na kilka minut aż się zaczęły pienić. Jogurt zmiksowałam z jajkiem i ciepłym masłem.Do suchych składników wlałam drożdże i jogurt z dodatkami, wymieszałam dobrze łyżką. Odstawiłam przykrytą ściereczką miskę w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie - choć nie bardzo widać żeby ciasto wyrosło - zagniotłam je leciutko podsypując mąką żeby nie przyklejało się do blatu i podzieliłam na 8 części. Z każdej uformowałam niedużą owalną bułeczkę i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczkę i zostawiłam na kolejną godzinkę. Gdy bułeczki podrosły nacięłam je bardzo ostrym nożem, posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piekłam ok. 25 minut. Ostudziłam na kratce.
Bułeczki śmietnikowe
w misce wymieszać wszystkie suche składniki oprócz drożdży
Bułeczki śmietnikowe
jogurt zmiksować z jajkiem a potem dodać rozpuszczone masło
Bułeczki śmietnikowe
z lekko wyrośniętego ciasta uformować osiem bułeczek
Bułeczki śmietnikowe
najlepsze są jeszcze lekko ciepłe z dodatkiem świeżego masła