akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bułeczki świnki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W smaku - jak zwykłe bułeczki :) Ale w wyglądzie są bardzo oryginalne! Na pewno zasmakują dzieciom. Polecam!

Bułeczki świnki

Składniki:

Bułeczki świnki

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane białko do przyklejenia części
  • 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
  • pieprz czarny, niemielony
  • pestki słonecznika łuskanego

Sposób przygotowania:

Bułeczki świnki
1. Ciasto drożdżowe: Składniki dobrze ze sobą wymieszać, a następnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny) 2. Ciasto maślane: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, a następnie wyrobić. 3. Oba ciasta połączyć ze sobą, wyrabiając, aby powstało gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość około 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinać kółka (głowy świnek). Za pomocą kieliszka do wódki wyciąć mniejsze kółka (nosy świnek). Uszy - ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić ze sobą roztrzepanym białkiem na kształt głowy świnki :) Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem. Za pomocą słonecznika i pieprzu zrobić dziurki na oczy i nosek. Piec w 200 st.C około 15 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego! 



Przepis na świnki zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki.