SUPERPRZEPIS

Bułeczki tygryski

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Bułeczki tygryski

Pszenne bułeczki z niezwykle efektowną skórką, która przypomina cętki tygrysa. Skórka jest bardzo chrupiąca i przykrywa całą bułeczkę, dzięki czemu puszysty środek pozostaje dłużej świeży.

Składniki:

Bułeczki tygryski

 

POLEWA TYGRYSIA:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 12,5 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Bułeczki tygryski

ETAP 1:

Bułeczki tygryski
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż urośnie.

Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody. Składniki te należy wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.

W misie, w której będziemy wyrabiać ciasto przesiać mąkę dodając sól, ciepłe mleko i olej. Wlać spieniony zaczyn i zagnieść ciasto.

Wyrabiać około 10 min, aż będzie gładkie i elastyczne.

Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

ETAP 2:

Bułeczki tygryski
Składniki na polewę wymieszać uzyskując odpowiednią gęstość.

Przygotować ryżową polewę. Ryż zmielić na mąkę w młynku do mielenia kawy. W miseczce rozetrzeć świeże drożdże z cukrem, solą i wodą.

Dodawać zmielony ryż porcjami, aż uzyskamy mieszankę o konsystencji śmietany.

ETAP 3:

Bułeczki tygryski
Wyrośniętą bułeczkę smarować grubą warstwą polewy.

Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na ok 10 jednakowych części. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 15 min.

Na wyrośniętych bułeczkach rozsmarować grubo polewę ryżową, na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec przez około 30 min.

Skórka powinna popękać i się zrumienić. Studzić na kratce. Smacznego :)