marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki z bazylią i pomidorami marietty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto drożdżowe wyrobić rękoma i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Dodać resztę składników do ciasta,zagnieść,formować.Piec.

Bułeczki z bazylią i pomidorami marietty

Składniki:

Bułeczki z bazylią i pomidorami marietty

 

  • 275 g.mąki pszennej,
  • 150 g.mąki z pełnego ziarna,
  • 10 g.drożdży,
  • 250 ml.wody ciepłej,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 75 g.suszonych pomidorów w oleju,
  • 2 łyżki oleju z zalewy z pomidorów,
  • 1/2 doniczki świeżej bazylii,
  • mąka do posypania blatu.

Sposób przygotowania:

Bułeczki z bazylią i pomidorami marietty
Drożdże pokruszyć i zalać w rondlu ciepłą wodą,dodać łyżkę cukru,rozgnieść widelcem,odstawić na 5-10 min..Potem dać 2 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów,wymieszać.Dodać mąkę pszenną,pełnoziarnistą,sól do rozczynu drożdżowego i wyra-
-biać rękoma na gładkie ciasto.Przełożyć je do miski i nakryć lnianą ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
75 min..Posiekać suszone pomidory i umyte,osuszone listki bazylii.Dodać je do wyrośniętego ciasta i ponownie zagnieść.Podzielić ciasto na 8-10 porcji i formować bułeczki.Ukła-
-dać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze,przykryć ście-
-reczką i odstawić na 15 min.Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 20-25 min.